Sportág

A KARATE, MINT SPORTÁG

A karate tradicionális oldalának ápolásával párhuzamosan az 1930-as években megrendezésekre kerültek az első karate versenyek. Azóta egyre több versenyt rendeznek kumitében (küzdelem) és katában (formagyakorlat). Modern korunkban a versenyzés elengedhetetlen, hiszen erről szól az élet, és abban segíthetnek a versenyek, hogy a nevelés részeként edzik a testet és az értelmet, új viselkedésformákat taníthatnak meg, gátlásokat oldanak és önbizalmat erősítenek.

A különböző stílusszervezetek saját világversenyei évtizedekig hátráltatták az egységes karate sportág világszintű elismerését, amely végül 1998-ban következett be: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a Karate Világszövetség (World Karate Federation) szabályrendszerét hivatalos sportágnak nyilvánította, és a sportdiplomáciában azóta is a WKF jelenti a karate sportágat. Ebben a szabályrendszerben a kyokushinkai kivételével – ahol jellemzően KO-ra mennek a küzdelmek – valamennyi nagy stílus megtalálta a helyét.

A NOB kiemelésének megfelelően a Magyar Karate Szakszövetség számára is a WKF szabályrendszer jelenti a sportkaratét. Az MKSZ ugyanakkor elismeri az egyes karate stílusok – és az azokhoz esetlegesen tartozó más szabályrendszerek – létjogosultságát, saját versenyeit és eredményeit.

Az elmúlt másfél évtizedben a WKF egyik legfőbb törekvése az volt, hogy a karate helyet kapjon az olimpia programján. És bár a sportág többször is karnyújtásnyi közelségben volt a cél eléréséhez, sokáig nem sikerült bekerülni az ötkarikás játékokra. A karaténak kedvező változást hozott ugyanakkor a NOB 2020 elnevezésű reformcsomagja, akárcsak az, hogy a 2020-as olimpia megrendezését Tokiónak ítélték. A japán szervezők ugyanis javaslatot tettek arra, hogy a karate – négy másik sportággal együtt – ott legyen a tokiói játékokon. A NOB 2016 augusztusában jóváhagyta a kezdeményezést, így a karate történetében először ott lesz a 2020-as olimpián!