Gyakori kérdések

A karatéval kapcsolatos leggyakoribb kérdések:

Hogyan magyarázná el röviden, hogy mi a karate?

– A karate egy ütéseket és rúgásokat alkalmazó, japán eredetű harcművészet/küzdősport, amelynek edzései alaptechnikák (kihon), formagyakorlatok (kata) gyakorlásából és küzdelemből (kumite) állnak. A küzdelmek a karate stílusok zömében a fizikai kontaktus ellenére kontrollált mozdulatokkal történnek, néhány ágazatban (pl. kyokushin) ugyanakkor testre jellemzően a kiütés a cél. A legtöbb klubban hangsúlyt kapnak a karate hagyományos értékei: udvariasság, tisztelet, alázat, kitartás, fegyelem és önfegyelem. A karatéban az előrehaladást övfokozatokban mérjük (kyu és dan), a fehér övtől a feketéig övvizsgákon át lehet eljutni.

Kinek való a karate?

– A karate nemcsak sport, hanem életmód is, így egész életen keresztül űzhető. Mindazonáltal manapság a karatésok túlnyomó része a gyerekekből kerül ki, köszönhetően annak, hogy a szülők is felismerték a karate nevelő szerepét. A felnőtteket egyebek mellett egészségük megőrzéséhez segíti.

Miként kezdhetek karatézni?

– Magyarországon közel ötszáz egyesületben többezer helyen folyik karate oktatás. A Magyar Karate Szakszövetség tagszervezeteinek listája segítségével tájékozódhat arról, hogy a lakóhelyének környékén milyen karatestílusok edzéseit keresheti fel. Természetesen az MKSZ irodája is segít a megfelelő klub megtalálsában, és érdemes az interneten is keresgélni, mert sok egyesület rendelkezik saját honlappal.

Mikor tudom majd megvédeni magamat?

– Ez sok mindennek a függvénye. A helyesen tanult karate technikák az egyik legjobb önvédelmi rendszert képezik, ám az, hogy kiből milyen küzdő lesz, függ az illető adottságaitól és a karate tudás elsajátításának mértékétől. Az biztos, hogy többéves kemény edzésmunka a siker előfeltétele.

Én is lehetek feketeöves?

– Szinte bárki lehet feketeöves, de ez hosszú folyamat során érhető csak el, és még közel sem jelenti a végállomást. Fontos, hogy olyan mestert és klubot találj, amelyek el tudnak juttatni a danvizsgáig. Nélkülözhetetlen a rendszeres edzésre járás, és az edzőtáborokon, szemináriumokon való részvétel. A versenyzés is segíthet a fejlődésben. Igyekezz minél jobban elsajátítani a tanultakat, folyamatosan javítani, fejleszteni magad. Mindeközben ne akarj túl gyorsan haladni, légy türelmes, de soha ne add fel!

Miből áll egy karate verseny?

– A legtöbb bajnokságon formagyakorlatban és küzdelemben mérik össze a tudásukat a versenyzők, általában koruknak, övfokozatuknak, súlycsoportjuknak megfelelő kategóriákban. De léteznek olyan ágazatok is, ahol páros gyakorlatban vagy éppen töréstechnikában kell felülmúlni az ellenfelet.