Magyarországon

A KARATE MAGYARORSZÁGON

A karate magyarországi története 1972 -ben kezdődött, amikor a TF Judo szakosztályának edzését meglátogatta Mészáros Attila, Svédországban élő, 2. danos kyokushin karate mester, aki bemutatójával elkápráztatta a jelenlévőket. Különösen Furkó Kálmán és Adámy István voltak fogékonyak a mozgásanyagra, akik Galla Ferenc, a TF küzdősport tanszékvezetője támogatásával és Mészáros Attila iránymutatásai alapján lerakták a hazai kyokushin alapjait.

1973-ben a shotokan karate is megjelent hazánkban. A Belgiumban élő Antal János mester szintén a TF-en jelentkezett be, majd Budapesten indította meg kezdeti tevékenységét, ahol Kecskés Sándornak köszönhetően alakult meg az első shotokan klub. Az első hazai szervezett karatés csoport edzései 1974. október 14-én indultak meg a budapesti Sütő utcában a Mélyépterv SE-ben.

A kezdeti lépéseket követően gomba módra szaporodtak az edzőtermek, és lassan meghonosodtak a világban is meghatározó más stílusok, a shito-ryu, goju-ryu, wado-ryu, stb.

A karate 1980-tól a judoszövetség égisze alatt, mint szakbizottság működött, majd 1984-től a Karate-Kickbox-Taekwondo és Más Harci Művészetek Szövetségeként tevékenykedett tovább. 1989-ben megalakult a Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetsége. 1994-től az új sporttörvény adta lehetőségeknek köszönhetően a karate különvált, és az olimpiai irányt kitűzve Magyar Karate Szakszövetség néven folytatta működését – először Popper György, majd Dr. Mészáros János vezetésével.

A Magyar Karate Szakszövetség a becslések szerint 40-50 ezer igazolt és szabadidő sportoló tagsággal rendelkezik.

Az állami sportvezetés felé az MKSZ a – NOB által a sportkarate megtestesítőjének elismert – Karate Világszövetség (World Karate Federation) magyar tagszervezetét képviseli. A szövetség ugyanakkor elismeri az egyes karate stílusok – és az azokhoz esetlegesen tartozó más szabályrendszerek – létjogosultságát, saját versenyeit és eredményeit.

A WKF szabályrendszerében versenyző magyarok már kezdetektől letették egy-egy világversenyen szerzett éremmel a névjegyüket. Kiemelkedett közülük S. Kovács Ádám teljesítménye, aki küzdelemben két világbajnoki ezüstérme mellett további vb- és Eb-érmeket mondhat magáénak, emellett a 2009-es Világjátékokon (amely a nem olimpiai sportágak kvázi olimpiája) a teljes magyar delegáció egyetlen aranyérmét szerezte. A nőknél a világbajnoki ezüst- és bronzérmes Klima Zsuzsanna teljesítménye emelhető ki.

Az új generáció tagjai 2009-től kezdve sorra jeleskedtek az elmúlt esztendők korosztályos világversenyein, világossá téve a magyar karate sport fejlődését. Utóbbit bizonyította a 2013-as budapesti Európa-bajnokság, amely a magyar karate 40 éves történetének messze legeredményesebb Eb-je lett: S. Kovács Ádám, Tóth Beatrix, Metzger Sandra, Bartha Nikola és a női kumite csapat remeklése révén öt éremmel zártuk a kontinensviadalt. A 2014-es korosztályos Eb-ről nem kevesebb, mint 11 éremmel tértek haza a magyar fiatalok. Hárspataki Gábor 2015-ben az U21-esek között duplázni tudott: világ- és Európa-bajnok is lett. A 2016-os esztendő Tadissi Martial éve volt, aki az Eb-n bronz-, a világbajnokságon pedig ezüstérmet nyert.

Az elmúlt években is Hárspataki Gábor és Tadissi Martial szolgáltatták a szebbnél szebb eredményeket. A két klasszis több felnőtt Eb-dobogós helyezés mellett együtt szerzett bronzérmet a 2019-es Európa Játékokon. Tadissi Martial 2022-ben a Világjátékokon második lett, Hárspataki Gábor pedig a sporttörténelembe írta be magát és a magyar karatét: a sportág olimpiai bemutatkozásán 2021-ben a tokiói ötkarikás játékokon egy csodálatos bronzéremmel örvendeztette meg a sportág kedvelőit.

Közben 2020-ban feledhetetlen – öt érmet, köztük két aranyat hozó – korosztályos Európa-bajnokságot rendezett Budapesten az MKSZ, amely elnyerte a 2023-as felnőtt világbajnokság megrendezésének jogát, amely esemény megkoronázása lesz a karate 50 éves hazai jubileumának.

2022-ben pedig meglett az első magyar Európa-bajnoki cím is György Dániel révén, míg a nőknél a korábbi korosztályos világ- és Európa-bajnok Boussebaa Aicha Eb-ezüstöt nyert immár a felnőttek mezőnyében.