Sensei Sáfár László Gyulára költözött

A jövő héten Gyulán ismét, mint minden évben, megrendezésre kerül az A.J.K.A.Karate Szövetség nemzetközi edzőtábora, amit a rangidős magyar karate nagymester, Sensei Sáfár László X.DAN vezet, s aki most házigazda minőségben is irányítja majd a munkát. Az örökifjú nagymester mindig tud meglepetést okozni; a legutóbbi meglepetés az volt, hogy Nagykanizsáról állandó jelleggel Gyulára költözött. Most valóban hazai pályán fogadhatja a Magyarországról, Németországból, az Amerikai Egyesült Államokból és Svédországból érkező karatésokat.

– Hogyan történt ez a döntés?

– Amikor annak idején visszajöttem Amerikából, az volt a tervem, hogy szervezem a szövetséget itt Magyarországon és Európa különböző országaiban. Valahogy Nagykanizsán nagyon kevés esemény történt, ami a karatét illeti, s  mindig lejöttem Gyulára. Itt voltak a nemzetközi táborok, az edzőket képző tanító iskolák,  és nagyon megszerettem ezt a várost. Nem csak a várost,  de az embereket is, akik nagyon barátságosak. Még csak másfél hónapja vagyok itt, és akárhová megyek, szinte mindenki ismer. Itt nagyon jól érzem magam és érzem az emberek közelségét.  Amikor először visszajöttem Magyarországra, egy interjúban kérdezték,  hogy mi a különbség a magyarok meg az amerikaiak között. Azt válaszoltam az  amerikaiak szereti egymást, a magyarok valahogy elmennek egymás mellett, nem köszönnek… Amit tapasztaltam Amerikában, itt Gyulán érzem, a barátságot! Jönnek hozzám, meglátogatnak, hoznak egy üveg bort…szeretnek! Itt Gyulán lett a központ,a  legfontosabb ügyeink  itt történnek Magyarországon, a nagy táborok is itt lesznek. Három klubunk is található Békés vármegyében. Már most is júliusban lesz egy nagy nemzetközi edzőtábor, jönnek Amerikából,  Indiából , Pakisztánból, Németországból,  Magyarország minden részéről. Gyula városát  valahogyan mindenki szereti, az amerikaiak,  a németek, mindenki várja, mikor lesz Gyulán a következő edzőtábor. Az irodát  Sensei Torma György VIII.DAN irányítja, s itt lesz a rendkívül   fontos tanító iskola is,amit Sensei Farkas András VII.DAN vezet . Az én gondolatom a karatéról s próbálom a  tanítókat ,az embereket ,mindenkit így ebbe az irányba terelni: Ne azért edzenek,hogy verekedni tudjanak,mert azzal  elvesztik a karate fő célját. A karate megváltoztatja az életedet, jobban tudsz küzdeni, jobb ember leszel,nagyobb az önfegyelmed, próbálod a tanítványokat oktatni, tanítani gyerekeket. Én úgy érzem,itt Gyulán van nekem arra lehetőségem hogy  ezt a gondolatot   tovább tudjam fejleszteni,a csúcsra hozni. Itt megvan a támogatás erre!

– Ez egy teljesen más táj, az Alföld! Nem fog hiányozni a kanizsai táj, a dombok, hegyek?

– Ugyanúgy tetszik ez a táj mint a hegyek, meg van e táj szépsége! Amúgy mindenhol úgy voltam, hogy el kell fogadni ezt, meg kell tanulni élvezni azt, ami van. Egy tanítványomnak mondtam: Most keltél fel reggel és boldogtalan vagy. Én úgy örülök ennek, annyira jó reggel, és nemtörődöm süt a nap vagy esik az eső, ugyanúgy örülök annak, hogy felkeltem!

(forrás: Gregor László)