Két magyar arany a karate Eb-n 

A karatésoknál Tadissi Martial, a para-karatésoknál pedig Kákosy Olívia is Európa-bajnoki címet szerzett a horvátországi Zadarban megrendezett karate Eb-n, amelyen 51 ország több mint 600 versenyzője indult. A magyar válogatott így három éremmel zárt, hiszen pénteken a szintén para-karatés Pátkai Andrea harmadik lett.

A férfiak 67 kg-os súlycsoportjának selejtezőiből négy győzelemmel jutott a döntőbe Tadissi Martial, akinek szombaton a montenegrói Dulovics volt az ellenfele. Kettejük szoros csatája 1-1-re végződött, de első szerzett ponttal a magyar versenyző diadalmaskodott.

Tadissi Martial korábban számos nagyszerű sikert ért el. Volt világbajnokságon és Világjátékokon is második, Európa Játékokon bronzérmes és négyszer is a dobogó harmadik fokára állhatott fel az elmúlt évtized felnőtt Európa-bajnokságain. Ezáltal az Eb-k tekintetében a zadari az eddigi legjobb szereplése, egyúttal György Dániel sikerét követően Tadissi Martial a második magyar, aki Európa-bajnoki címet tudott nyerni. 

“Nagyon eseménydús napok és küzdelmes mérkőzések vannak mögöttem, de mindvégig azt éreztem, hogy ez lehet az a világverseny, ahol megszerezhetem felnőtt pályafutásom első aranyérmét a sok bronz és ezüstök után. Nem titok, hogy a karrierem vége felé járok, nem tudom, hogy még mit tartogat a jövő, de úgy gondolom, hogy ezzel az aranyéremmel mindenképpen sikerült feltenni a koronát a 26 éves sportkarrieremre. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki támogatott, segített ezen úton! Külön öröm számomra, hogy azokkal az emberekkel élhettem ezt át, akik kezdetektől fogva egyengették az utamat! Büszke vagyok és hatalmas megtiszteltetés, hogy a magyar karatét immáron 17 éve képviselhetem világversenyeken” – nyilatkozta az újdonsült bajnok.

A parakaratésoknál a tavaly őszi budapesti világbajnokságon győztes Kákosy Olívia a tanulásban akadályozottak között esélyeshez méltón jutott a döntőbe. Ezt követően a fináléban is kiváló teljesítményt nyújtott: formagyakorlatára 41.4 pontot kapott, míg ellenfele, a spanyol Sanchez 40.6-ot, így para-karatésunk tovább folytatta veretlenségi sorozatát.

Kákosy Olívia 2021-es bemutatkozása óta minden világversenyen aranyérmet szerzett, a zadari viadalt megelőzően háromszor volt Európa- és kétszer világbajnok. A mostani eredménnyel pedig immár zsinórban negyedszer lett a kontinens legjobbja kategóriájában. 

A harmadik magyar érmes, a Down-szindrómások között bronzot szerző Pátkai Andrea most először állhatott fel a dobogóra világversenyen.