A Magyar Sport Napját ünnepelték

A kormány mindig is elkötelezett volt a sport támogatása mellett, ez többek között a mindennapos testnevelés bevezetésében és a Sportoló Nemzet Programban mutatkozik meg – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért felelős honvédelmi miniszter hétfőn, a magyar sport napján a Puskás Arénában megtartott „Diplomácia a sportban, sport a diplomáciában” elnevezésű konferencián. Az eseményen a Magyar Karate Szakszövetséget Dr. Mészáros János elnök és Falusi Márton alelnök képviselték. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy a Sportoló Nemzet Program célja, hogy ne csak az élsportolók, hanem az emberek minél szélesebb köre használja azokat az infrastruktúra-elemeket, amelyeket az előző években felépítettek, hiszen fontos, hogy mindenki eddze a testét, mert azzal a lelke is edződik.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a sport talán mindennél fontosabb azokban a zavaros és bonyolult időkben, mint amilyeneket most élünk. „A sportra azért van nagy szükség, mert utat mutat, a küzdelem, a teljesítmény és a szurkolás öröme azon a sávon tart minket, amire szükségünk van” – fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint Magyarország ásványkincsekben és energiahordozókban nem gazdag ország, annál inkább a tehetségekben, és ez a kultúra, a tudomány és a sport területén is megmutatkozik. Az elmúlt évek eseményei, például a tavalyi atlétikai világbajnokság kapcsán most már a sportvilág és a nemzetközi szövetségek is látják, hogy Magyarország sikeresen tud nagy nemzetközi sporteseményeket megrendezni – tette hozzá. Ezzel nemcsak az ország sportolói eredményességét, hanem jó szervezőképességét és gyönyörű fővárosát is meg tudja mutatni a külföldieknek. Közölte, ezekhez elengedhetetlenül szükség van a jó sportdiplomáciára, ezért is örül annak, hogy Schmidt Ádám államtitkár ötletére már harmadszor rendezik meg a sportdiplomáciai konferenciát. Emlékeztetett arra, hogy az időzítés azért is fontos, mert az idén nyáron olimpiát és paralimpiát rendeznek Párizsban, és ilyenkor nagy figyelem irányul a sport felé, amely a modern korban a nemzeti érzések kifejeződésének első számú eszköze.

Schmidt Ádám kiemelte, mivel az év legfontosabb eseménye a nemzetközi sportéletben a párizsi olimpia és paralimpia lesz, nem véletlen, hogy ez a fő témája a hétfői konferenciának is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az év második felében Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki posztját, és a magyar elnökségnek kiemelt területe lesz a sport. Jelezte, szeretnének eredményeket elérni olyan témákban, mint a nagy sportesemények öröksége, a doppingellenes küzdelem és az egészségfejlesztő testmozgás népszerűsítése. Ebben az időszakban több rangos eseményen is vendégül látják majd az unió és a világ sportvezetőit, amelyeken szintén lényeges szerepe lesz a magyar sportdiplomácia egységes fellépésének – tette hozzá.

(forrás: nemzetisport.hu)