Ott lesz a női kumite válogatott a 2024-es csapat világbajnokságon!

A budapesti világbajnokságon nyújtott teljesítményével sikeresen kvalifikált a magyar női kumite (küzdelem) válogatott a jövő esztendőben első ízben külön megrendezett csapat világbajnokságra. A Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya összeállítású együttes bronzmeccset vívhatott a Papp László Sportarénában, és végül az ötödik, kvótát jelentó helyen zárt.

Mint ismert, a Budapesten október végén megrendezett 26. Karate Világbajnokság az utolsó “nagy vb” volt, ahol egyéniben és csapatban is kvalifikáció nélkül lehetett a WKF tagországainak kategóriánként egy-egy indulót nevezni. 2024-től azonban külön évben rendezik meg az egyéni és a csapat világbajnokságokat, és mindkettőre részvételi jogot kell szerezni a vb-ket megelőzö kvalifikációs sorozatban.

A magyar női kumite válogatott hazai közönség előtt előbb Szerbiát verték 2-0-ra, majd a nyolcaddöntőben Ausztriát is 2-0-ra múlták felül. A négy közé jutásért aztán a mieink egy fordulatos meccen 2-1-re alulmaradtak a későbbi győztes spanyolokkal szemben. A vigaszágon a magyar lányok hatalmas bravúrt végrehajtva 2-0-ra diadalmaskodtak a korábbi címvédő Egyiptommal szemben. A bronzmeccsre viszont már elfogyott az energia, és Horvátországtól 2-0-ás vereséget szenvedtek. 

A budapesti eseményről alapvetően négy csapat szerzett indulási jogot a jövőre november 22. és 24. között Pamplonában sorra kerülő csapat világbajnokságra. Ugyanakkor mivel a spanyolok is az első négyben végeztek, így a végső győztessel szembe alulmaradt egyik ötödik helyezett is kvótához jutott. Ez a jog a magyarokhoz került, így már biztos, hogy lesz magyar résztvevője jövőre az első alkalommal megrendezésre kerülő karate csapat világbajnokságnak. 

Forrás: 

https://www.wkf.net/news-center-new/road-to-pamplona-2024-list-of-teams-qualified-for-karatepamplona2024-announced/2408