Shinkyokushinkai vb zajlott Tokióban

Shinkyokushinkai Karate Világbajnokság – 2023. Október 14-15. Tokyo

NÉPES MAGYAR KÜLÖNÍTMÉNY -TÖBB MINT SZÁZ FŐ, VERSENYZŐK, EDZŐK, SPORTVEZETŐK ÉS KÍSÉRŐK CSAPATA-ÉRKEZETT TÖBB HULLÁMBAN A FELKELŐ NAP ORSZÁGÁBA, HOGY MEGTEKINTSÉK, ILLETVE RÉSZT VEGYENEK A 13. SHINKYOKUSHIN VILÁGBAJNOKSÁGON, TOKYO SZAMURÁJ SISAK ALAKÚ PATINÁS SPORTCSARNOKÁBAN.

A verseny előtt a kísérők megismerhették Japán nevezetességeit, míg a versenyzőknek, regisztráció, mérlegelés, versenyzői eligazítás keretében megtartott nemzetközi sajtótájékoztató volt a hivatalos program.

A Világbajnokság előtt a magyar csapat tagjai lerótták tiszteletüket sosai Masutatsu Oyama, a kyokushin karate alapítójának síremléke előtt a tokyoi Gokokuji temetőben.

A VB-n férfi női súlycsoport nélküli küzdelmi kategóriában, valamint férfi és női formagyakorlatban

mintegy 250 versenyző mérte össze tudását a látványos trófeákért és a bajnoki címekért.

Küzdelemben a nőknél 37 versenyző 64 táblán bemérkőzésekkel, míg a férfiaknál 132-es táblán indultak a világ legjobbjai. Formagyakorlat kategória először került megrendezésre a shinkyokushin VB-k történetében, ahol összesen mintegy 50 versenyző indult.

Az elmúlt időszaknál nagyobb létszámú verseny résztvevői között számos kiemelt Európa és világklasszis versenyző indult, viszont a küzdelmek frekvenciája és lendülete is intenzívebb volt mint

az előző világbajnokságokon, illetve több, az agresszívebb küzdelmekből adódó fogás és egyéb szabálytalanság is tapasztaható volt a VB-n, amely megnehezítette a magyar versenyzők dolgát.

A verseny első napján a teljes formagyakorlat versenyt lebonyolították, itt a legjobb 4 női versenyző mind a japán válogatott tagja volt, a bajnoki címet végül Rina Tanaka – japán versenyző szerezte meg.

Az egykori világbajnoki érmes versenyző Emi Soguchi a 3. helyen végzett, Balázs Panni (Shogun SE) a szoros mezőnyben a legjobb 16 közé jutott.

A férfiaknál a legjobb négyben 3 japán versenyző került be, közülük a döntőben a dán Jensent legyőző, előtte küzdelemben kiváló eredményekkel rendelkező japán Taishi Watanabe szerezte meg a győzelmet, ami igazolja a karate sokszínűségét és a versenyzők univerzális felkészültségét.

Szombat délután a küzdelmi selejtező mérközések következtek, amelyen a pörgős, intenzív küzdelmekhez szokott japán versenyzők kerültek be nagyrészt a 2. nap kiemelt versenyzői közé.

A legjobb 8 férfi küzdő között 4 japán versenyző, míg a nőknél 7 japán versenyző jutott be.

A férfiaknál a döntőben szoros küzdelemben a japán Iriki Kenbu többszörös japán bajnok versenyző szerezte meg a győzelmet, 2. helyen a 21 -szeres Európabajnok és többszörös VB helyezett, világkupa győztes bolgár Valeri Dimitrov, míg a 3. helyet a litván Edgard Secinski végzett.

A nőknél a bajnoki címet a japán Mihiro Suzuki,míg a 2. helyen Ramu Amikawa, a 3. helyen Yuna Mokudai japán versenyzők végeztek. Mező Lili (Victory) a legjobb 16 közé jutott.

A Shinkyokushin karate világbajnokság kiválóan megszervezett esemény volt látványos bemutatókkal, show műsorral, taiko dobosok, szamuráj és karate demonstráció valamint látványos megnyitó ünnepség, ahol magyar szempontból kiemelt megtiszteltetés volt a shihan Dr Zsuga János BC, országképviselő kitüntetése a shinkyokushin karate és a VB támogatásának elismeréséül. Gratulálunk.

A versenyt követően világkongresszus, majd ezután egy 2 napos edzőtábor és vizsgák is voltak, ahol több magyar karatéka szerezte meg a következő fokozatokat. Kiemelt munkásságuk elismeréseképpen szintén több magyar karate mestert is előlépettek, köztük is kiemelkedik shihan Kálóczi József 6 danos fokozatra történő elismerése. Mindenkinek Gratulálunk.

Eredmények:

Férfi küzdelem:

1. Kembu Iriki – Japán

2. Valeri Dimitrov – Bulgária

3. Edgard Secinski – Litvánia

4. Anton Zimarev -Kazakhsztán

5. Kosei Ochiai – Japán

6. Yuki Okada – Japán

7. Ryuji Toda – Japán

8. Yusaku Watanabe – Japán

Női küzdelem:

1. Mihiro Suzuki – Japán

2. Ramu Amikawa – Japán

3. Yuna Mokudai – Japán

4. Momo Fujihara – Japán

5. Nichika Tomimura – Japán

Férfi KATA-formagyakorlat:

1. Taishi Watanabe – Japán

2. Nikolaj Lunn Jensen – Dánia

3. Kota Nakauchi – Japán

3. Kenta Tanaka – Japán

Női KATA-formagyakorlat:

1. Rina Tanaka – Japán

2. Sawa Yamanaka – Japán

3. Sari Takashima – Japán

3. Emi Shoguchi – Japán