Bronzéremért küzdhet női csapatunk a budapesti karate vb-n

A csapatküzdelmekkel és a para-karate bronzmeccsekkel folytatódott pénteken a Budapesten keddtől vasárnapig tartó budapesti 26. Karate Világbajnokság. A magyar női kumite (küzdelem) csapat sporttörténelmi sikert aratott: kiharcolta a bronzmérkőzés jogát, míg négy para-karatésunk ötödik lett. 

A férfiaknál a csütörtökön a németeket legyőző magyar válogatott (Botos Botond, György Dániel, Hárspataki Gábor, Kapdebo Botond, Kiss András, Nichols Dávid, Tadissi Martial) a 16 közé jutásért Románia ellen lépett tatamira, és 2-1-re győzött. A győzelmek Tadissi Martial és Hárspataki Gábor nevéhez fűződtek. A folytatásban azonban Bosznia-Hercegovina 3-0-ra jobbnak bizonyult a mieinknél, és mivel utána a bosnyákok is kikaptak, a magyar csapat helyezetlenül zárt.

A nőknél a magyar együttes (Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya) is két szép sikerrel kezdett. Legjobbjaink előbb Szerbiát verték 2-0-ra, majd a nyolcaddöntőben Ausztriát is 2-0-ra múlták felül. A négy közé jutás már biztos hétvégi éremmeccset jelentett volna, de hiába nyerte meg az első küzdelmet Molnár Réka, a spanyolok 2-1-re fordítottak.

A későbbiekben a spanyol lányok bejutottak a döntőbe így a magyar válogatott a vigaszágon javíthatott. És javított is, hiszen a hazai közönség fantasztikus szurkolása közepette Boussebaa Aicha és Molnár Réka szenzációs teljesítményével 2-0-ra győzött a világbajnoki címvédő Egyiptom ellen. Ez a diadal pedig azt jelenti, hogy a női kumite csapat a karate sportág történetében először a bronzéremért mérkőzhet. A harmadik helyért vasárnap Horvátország lesz az ellenfél.

A világbajnokság para-karate versenyszámaiban pénteken a bronzmérkőzéseket rendezték meg. A helyosztókon négy magyar para-karatés volt érdekelt, de valamennyien alulmaradtak ellenfelükkel szemben, ami azt jelenti, hogy Csatári János, Fekete László, Kárpáti Petra és Paulovics Dóra is az ötödik helyen végzett.

Turák Péter